2009

Rampspoed, chaos en gebrek aan morele waarden. Zo gaat het eraan toe als de aarde nog 6 graden opwarmt. Als het een geruststelling mag zijn. Sinds het begin van de waarnemingen zijn we 0,8°C opgewarmd. We kunnen er dus nog iets aan doen voegen de wetenschappers er dan steeds hoopvol aan toe.
"Is dat zo" vraag ik me dan steeds af. Tenzij dat er ergens een collectieve bewustwording plaatsvindt waarbij ieder van ons opstaat en drastische verantwoordelijkheid neemt, lijkt het niet dat er verandering op komst is. Wie gaat vandaag het comfort opgeven waaraan hij zo is gehecht geraakt. Bovendien zijn we zo opgevoed in een economisch systeem dat het zeer moeilijk is om daar morgen vanaf te stappen. Stel dat je niet meer moet gaan werken voor je geld. Dat de job die je uitvoert een bijdrage wordt aan de maatschappij en als nut heeft om een betere samenleving te bekomen. Dat je vervolgens alles hebt wat je nu hebt, maar zonder de materialistische waardemeter, geld genaamd. Kan je dat aan denk je? Ben je volwassen genoeg om je ego opzij te schuiven en te doen wat je graag doet, zonder jaloers te zijn op je buurman, die wel doet wat hij graag doet? Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken.
Maar daar stevenen we wel op af, als ik de wetenschappers mag geloven. Het zeeniveau stijgt, een heleboel van het land wat we nu bewonen komt onder water te staan. Een ander deel van het land waar massa's mensen wonen veranderd in woestijn. Mensenstromen van vluchtelingen komen opgang. Uiteindelijk gaan we beginnen vechten voor ons stukje land en levensnoodzakelijke benodigdheden.
Want blijkbaar zijn we niet volwassen genoeg om nu reeds aan oplossingen te denken. Zij die de rijken der aarde worden genoemd hebben het goed en houden dat graag zo. Rijkdom werkt verslavend, vooral de materiƫle. Meneertje "meer". Die wordt met hand en tand verdedigd. En reken maar eens uit hoe wij allemaal vandaag de zakken van die rijken vullen. Olie is zowat de meest gebruikte grondstof op dit moment. En toch spreken de wetenschappers dat het niet te laat is. Dat we opwarming van de aarde nog kunnen tegen, als we maar minder CO2 uitstoten. Bijna een Amerikaanse film. "Armageddon afgewend door een eenduidige oplossing". Was het maar zo eenvoudig. Wat als de CO2 uitstoot er niets mee te maken heeft. Wat als de opwarming
een fenomeen is dat nu eenmaal natuurkundig vastligt. Zoals we seizoenen kennen op een jaar. Zomer en winter, maar dan kosmisch gezien....
Maar het is inderdaad niet te laat. Zelfs een temperatuursverhoging van 6 graden, maakt leven op onze dierbare planeet niet onmogelijk. Het enige wat we kwijt zijn is onze job, misschien ons huis en waarschijnlijk een deel van onze medebewoners.
Niet leuk, maar niet onmogelijk. Het zal samenwerking vragen. We zullen verantwoordelijkheid moeten nemen voor onszelf en af moeten stappen van onze eigen kleine wereld. Moeten leren rekening houden met elkaar. Onze buren opnieuw moeten leren kennen en vertrouwen, terug wat meer mens worden. We zullen drinkbaar water moeten ontginnen uit de oceanen en een motor moeten ontwikkelen die niet op fossiele brandstof draait, noch door een centrale wordt aangestuurd. Het zal wat moeite kosten, maar moeilijk gaat ook. En als u dat niet gelooft. Dan ligt er nog wel een verhaal klaar over een inslag van een komeet of zo ;) Have fun, while it lasts.

Geen opmerkingen: